Investeren in jezelf Blog Calculator Nederlands Login

Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners (update 2023)

2022 was geen eenvoudig jaar voor veel beleggers. De markten zijn flink gedaald. Maar tegelijkertijd creëert dat kansen voor beginners die nu willen starten met beleggen. Je kunt er dan voor kiezen om volledig zelfstandig aan de slag te gaan, zoals ik heb gedaan. Ik spendeerde letterlijk meer dan 1000 uur aan onderzoek in aandelen en crypto. Maar je kunt ook een shortcut kiezen door op zoek te gaan naar een cursus beleggen voor beginners.

In deze blog wil ik jou de basis geven die je nodig hebt om te beginnen met beleggen in aandelen en crypto. Deze informatie is voornamelijk bedoeld voor beginnende beleggers. Als je het zou verwoorden in niveaus van 0 tot 10: deze blog is voor mensen die van niveau 0-4 naar niveau 7-8 willen gaan in korte tijd.

(Wil je deze blog in videovorm bekijken? Bekijk dan deze video!)

Laten we beginnen met drie vormen van beleggen: beleggingsfondsen, ETF + DCA en de FUFITA-methode. 

 

Beleggen in beleggingsfondsen

Het beleggen in beleggingsfondsen is een van de meest eenvoudige manieren van beleggen voor beginners. Beleggingsfondsen zijn bedrijven of groepen investeerders die het geld van anderen beheren. Heel eenvoudig gezegd: jij hebt geld over. Je wilt dat gaan beleggen. Je gaat naar een beleggingsfonds en geeft jouw geld aan hen. Zij beleggen het voor jou in aandelen, crypto, goud, et cetera. Ze geven je elke maand of elk jaar een deel van het rendement en houden zelf de rest. Zodra je je geld terug wilt, krijg je het terug.

Veel eenvoudiger kan niet. Maar er zitten ook nadelen aan vast. Dit zijn 3 nadelen van het beleggen in beleggingsfondsen:

  1. Keuzevrijheid. Stel: je gaat naar de supermarkt. In plaats van dat je zelf door de supermarkt gaat en je boodschappen uitkiest, staan er alleen maar 3 boodschappenkarren voor je neus. Die karren zijn door iemand anders gevuld. Jij kunt alleen maar kiezen uit die 3 karren, en je kunt niet nog even snel wat toevoegen. Vervelend toch? Dit is wat er bij beleggingsfondsen gebeurt: ze geven je een beperkte hoeveelheid opties waaruit je moet kiezen, maar je kunt niet je eigen ‘boodschappenkar’ samenstellen.
  2. Kosten. Zoals hierboven aangegeven, houden beleggingsfondsen een deel van het rendement. Dat is logisch, want ze stoppen er tijd en energie in om jouw geld te beheren. Maar voor jou is het wel vervelend. Want stel dat het rendement 8% per jaar is en zij houden 1%, dan is je rendement nog maar 7%. Dat lijkt misschien niet zo erg, maar na verloop van tijd loop je dan een flink bedrag mis dat kan oplopen tot vele duizenden euro’s. Probeer het maar eens met deze calculator.
  3. Relatief laag rendement. Klinkt gek toch? Je geeft je geld aan professionals en je behaalt een relatief laag rendement. Toch is het in veel gevallen zo dat beleggingsfondsen lagere rendementen behalen dan wanneer je zelf gaat beleggen. De reden? Denk maar na over wat het doel van beleggingsfondsen is: zo veel mogelijk commissies verdienen. Ze spelen liever op ‘safe’ en geven je liever een lager rendement dat stabiel blijft (zodat je klant blijft), dan dat ze op zoek gaan naar iets meer risicovollere beleggingen die over het algemeen beter presteren.

 

ETF + DCA: de basis van beleggen voor beginners

Ik had het net over die boodschappenkarren. Beleggingsfondsen zetten er een paar voor je neus, en daar moet je het maar mee doen. Bij deze tweede vorm van beleggen, ETF + DCA, gaat dat iets anders.

Wat is een ETF? ETF staat voor exchange-traded fund, oftewel: een fonds dat op een beurs wordt verhandeld. In plaats van boodschappenkarren kun je dit zien als boodschappenmandjes. Stel je voor dat in diezelfde supermarkt als waar we het net over hadden, nu ineens honderden kleine boodschappenmandjes staan. In elk mandje zit wat anders. In het ene mandje zie je wat groente, in het andere wat fruit, in het andere wat snacks, en ga zo maar door. Honderden mandjes. Dit is ongeveer wat een ETF inhoudt: het zijn mandjes met aandelen die door iemand anders zijn uitgezocht. Maar doordat er zo veel zijn, en doordat de mandjes vele malen kleiner zijn dan de boodschappenkarren van beleggingsfondsen, heb jij veel meer keuzevrijheid als je als beginner gaat beleggen in ETF’s.

En wat is DCA dan? Dit staat voor dollar-cost averaging en is een van de meest eenvoudige manieren om te beleggen voor beginners. Heel simpel gezegd: met deze manier koop je om de zo veel tijd ETF’s (of losse aandelen, crypto’s, goud, of wat je maar wilt). Bijvoorbeeld elke week of elke maand. Als je dit consistent doet, betaal je dus een soort van ‘gemiddelde prijs’ voor je beleggingen. Dat scheelt veel stress. Zo hoef je niet meer de markt proberen te ‘timen’.

Ook aan deze methode zitten een paar nadelen:

  1. Keuzevrijheid. Deze is een stuk groter dan de keuzevrijheid bij beleggingsfondsen. Maar alsnog zit je vast aan de inhoud van de ‘boodschappenmandjes’. Die kun je niet zelf wijzigen. Maar je kunt wel wijzigingen aanbrengen in welke mandjes jij koopt. 
  2. Relatief laag rendement. Ook hierbij is het rendement van ETF’s over het algemeen iets hoger dan beleggingsfondsen. Het scheelt vaak niet zo veel. Maar er is nog een manier waarop je veel meer rendement kunt behalen. 

 

De FUFITA-methode: een gevorderde manier van beleggen voor beginners

Zoals je hebt kunnen lezen, is keuzevrijheid een van de grootste nadelen van het beleggen in beleggingsfondsen en ETF’s. Persoonlijk vind ik het heel fijn om precies te kunnen bepalen wat ik koop, én om precies te kunnen bepalen wanneer ik koop (en verkoop). Dat kan met de FUFITA-methode.

Wat is FUFITA? Deze afkorting staat voor fundamentele, financiële en technische analyse. Zie een trechter voor je met 3 lagen. De bovenste laag is fundamentele analyse. Hiermee begin je. Je stopt de aandelen, ETF’s en/of crypto’s in de trechter en gaat ze analyseren op fundamenteel vlak. Wat doet het bedrijf of project? Wie zit er in het team? Wat is de visie? Wat is hun unique selling point? En zo zijn er nog talloze vragen die je kunt stellen.

Als de fundamentele analyse in orde is, gaan je beleggingen door naar de tweede laag van de trechter: financiële analyse. Hier kijk je naar onder andere de market cap en andere financiële cijfers van het bedrijf of project. Met financiële analyse kun je goed verschillende bedrijven en projecten met elkaar vergelijken om te bepalen welke het beste is om in te beleggen.

Is de financiële analyse ook goed? Dan gaan je beleggingen door naar de onderste laag van de trechter: technische analyse. Hierbij kijk je naar de grafieken van de aandelen, ETF’s of crypto’s die je hebt uitgekozen. Met behulp van speciale indicatoren kun je erachter komen of de bodem is bereikt en of de prijzen weer gaan stijgen. Dat is natuurlijk hét moment om in te stappen. Tegelijkertijd kun je met technische analyse voorspellen wanneer de markt weer kan gaan dalen. En dat is dus wanneer je weer uitstapt.

Als je zelf wilt leren hoe je deze FUFITA-methode toepast, kan dat op drie verschillende manieren:

  1. Je kunt zelf aan de slag gaan en op zoek gaan naar video’s, boeken en cursussen beleggen voor beginners.
  2. Je kunt mijn online masterclass bekijken waarin je ontdekt hoe je de FUFITA-methode kunt gebruiken om een succesvolle belegger te worden, zelfs als je een complete beginner bent. 
  3. Je kunt investeren in jezelf door te kiezen voor deze cursus beleggen voor beginners. Op deze manier krijg je meteen alle belangrijkste informatie in begrijpbare taal uitgelegd, zodat je in korte tijd naar niveau 7-8 wordt gebracht. 

 

Beste cursus beleggen voor beginners? 

Ik zal zo eerlijk mogelijk zijn. Ik kan niet voor jou bepalen of mijn cursus beleggen voor beginners de beste cursus beleggen voor jou is. Dat hangt af van je niveau en je persoonlijke situatie. Wat ik je wel kan vertellen, is dit:

  1. Ik heb meer dan 1000 uur aan onderzoek gedaan zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Al mijn belangrijkste lessen heb ik in de cursus gestopt. Dit scheelt jou dus veel tijd. 
  2. De cursus is bedoeld voor beginnende beleggers. Dankzij mijn lerarenopleiding kan ik je alles in eenvoudige taal uitleggen. Perfect voor beginners, maar niet voor vergevorderden. Als je al geruime tijd bezig bent met beleggen, kan ik je nog wel het een en ander leren met mijn cursus, maar het kan zijn dat je te weinig nieuws ontdekt als je al jarenlang aan het beleggen bent. 
  3. Wat ik wil voorkomen is “Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend”. Ik vertel liever wat anderen zeggen over deze cursus beleggen voor beginners. Ten eerste: ik nodig je uit om de testimonials van mijn cursus beleggen voor beginners hier te bekijken. Dit zijn echte mensen die de cursus hebben gedaan, enthousiast waren en mij (en jou) wilden vertellen wat ze ervan vonden. Ten tweede: als je Googlet op ‘beste cursus beleggen’, vind je lijstjes met beste cursussen beleggen (goh, echt?). Voel je vrij om die lijstjes te bekijken. 

 

Vragen over beleggen voor beginners? 

Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt. Zeker als je bovenstaande informatie voor het eerst leest. In het begin kan het overweldigend overkomen. Allerlei nieuwe termen. Het voelt spannend. Je weet niet wie je moet geloven. Je weet niet hoe je aandelen moet kopen. Je weet niet welke informatie klopt en welke niet. Dat snap ik.

Als je vragen hebt, mag je mij altijd een e-mail sturen naar [email protected]. En idealiter stuur je diezelfde vragen naar nog een aantal experts om meerdere antwoorden met elkaar te kunnen vergelijken.

Tot slot: het komt goed; je komt er wel. 3 jaar geleden stond ik in exact dezelfde positie als waar jij nu misschien in staat. Ik wist nog letterlijk niets over beleggen. En nu sta ik hier. Ik weet zeker dat je het kunt. Je hoeft geen hoge opleiding te hebben of veel geld te verdienen. Iedereen kan beleggen. Probeer het. Als je het écht een kans geeft, weet ik zeker dat je daar op lange termijn nooit spijt van zult krijgen.

>> Als je klaar bent om in jezelf te investeren, klik dan hier <<

Succes. En heel veel plezier!

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.